GOF Boats & Appartments - Mali Lošinj

  •  
  •  
  •  

Mali Lošinj - Martinšćica

Mali Lošinj – otok Lošinj

Otok Lošinj je smješten na ulazu u Kvarnerski zaljev, sa svojih četrdesetak otoka i otočića, zaljeva i zatona, lako je dostupna oaza ljubiteljima prirode, izletnicima, kao i poklonicima aktivnog odmora. Prirodnu privlačnost Lošinja naglašavaju mediteranske borove šume, kristalno čisto more i zrak bogat aerosolima, što blagotvorno utječe na čovjekov organizam. 

Akvatorij otoka Lošinja nastanjuje kolonija dobrih dupina na čiju ljepotu nitko ne može ostati ravnodušan i što samo dalje dokazuje čistoću našega mora.

Mali Lošinj je najveće naselje na otoku, smješten sa južne strane lošinjskog zaljeva, te je zahvaljujući tom položaju postao značajno pomorsko i trgovačko, a danas i turističko središte. 

Izuzetno blaga klima omogućuje svim ljubiteljima aktivnog odmora, sportašima, rekreativcima bavljenje sportom, planinarenje, šetnje u prirodi tokom cijele godine. Naime, Lošinj ima 2600 sunčanih sati godišnje. Izuzetna maritimnost utječe na blagu i ujednačenu klimu, što je bilo prepoznato davne 1892. godine kada su Mali i Veli Lošinj proglašeni klimatskim lječilištima.

Blaga klima otoka Lošinja odražava se u velikom bogastvu biljnih vrsta. Prema istraživanjima identificirano je oko 1100 biljnih vrsta.

Brojne uvale, uvalice i drage pružaju neograničene mogućnosti jednodnevnih izleta barkom. Najatraktivniji su svakako izleti na otoke lošinjskog arhipelaga Unije, Susak i Ilovik, kao i na susjedne otoke Silbu i Rab.

Gurmani će također uživati u tradicionalnim mediteranskim jelima koja se pripremaju u restoranima u Malom Lošinju i bližoj okolici. Specijaliteti bazirani na namirnicama iz mora, jela pripravljena po starim tradicionalnim receptima, uz  zastupljenost lokalnog samoniklog bilja, aromatičnih trava, začinskog bilja i maslinovog ulja, osnovne su značajke otočne kuhinje.

Martinšćica - otok Cres

Otok Cres, najveći jadranski otok, nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na jugu, u Osoru, povezan je pokretnim mostom s otokom Lošinjem. Cres je brdovit otok dug 66 km i širok od 2 do 12 km. Obala otoka je razvedena i duga oko 248 km i obiluje mnogim uvalama i šljunkovitim plažama na svom zapadnom i južnom dijelu, dok su sjeverni i istočni dio ovjenčani strmim i surovim stijenama. 

Veliko bogatsvo biljnog  i životinjskog svijeta, s izuzetnim brojem edemičkih vrsta predstavlja pravi izazov za zaljubljenike u prirodu. Na Cresu je takoder jedno od posljednjih staništa vrlo rijetke ptice - bjeloglavog supa.

Mjesto Martinšćica je veoma lijepo naselje na najpitomijem dijelu creske obale, uz prostrani zaljev otvoren prema jugozapadu. Povijesnu jezgru čini crkva Sv. Martina s franjevačkim samostanom iz 16. st. i Kaštel obitelji Sforza iz 17. st.. Danas lijepo uređeno naselje s mnogo mediteranskog raslinja orijentiralo se isključivo na turizam. Uz prelijepe plaže sjeverno od naselja u netaknutoj prirodi pružaju se velike mogućnosti za kvalitetan i aktivan boravak i odmor.